Lokakuinen hammashuolto

Tuli taas huomattua, että pitäisi olla aktiivisempi koirien hammashuollon suhteen. Meillä eivät spanielit syö kauheasti luita, joskus ennen raakojakin syötettiin, mutta niitä kaluttiin vain niin kauan kun jotain syömistä irtosi, ei huvikseen. Kun taas noutajat ovat aina vanhojakin luita kalunneet ihan vaan ilokseen, ja hampaat ovat pysyneet siisteinä. Dentastixit meillä käytössä, mutta niidenkään vaikutusta en ole huomannut, mutta syödään kuitenkin useasti. Hampaiden harjausta tehty monin eri välinein silloin tällöin, ei mitenkään säännöllisesti ja hammaskiveä oli kertynyt pojille.  Varasin meidän oman paikkakunnan lääkärille hammaskiven poistoajan Rickylle sekä Ralphille ja saivatkin peräkkäiset ajat. Noin tunti varattiin per koira, kun se poisto tehtiin nukutuksessa. Ensin rauhoitettiin Ricky ja kun oli selvästi nukuksissa niin nostettiin pöydälle ja kanyylin kautta sitten nukutusainetta lisäiltiin aina. Hampaiden ulkopinnalla oli ihan reilustikin sitä hammaskiveä, mutta ikenet ihan ok, ei mitään vetäytymiä eikä punoituksia. Hampaiden sisäpuolelta sitten paljastuikin ikävämpää löydöstä, sinnehän en itse ole päässyt kurkkimaankaan enkä putsailemaan. Oikealla puolella oli kaksi hammasta epäilyttäviä ja toinen oli jo siinä vaiheessa, että heilui vähän. Parodontiittimuutos eli hampaan kiinnityskudoksen sairaus, ientasku oli jo syvä ja hampaan kaula paljas jo ihan omin silminkin nähtynä. Olimme vasta jutelleet näistä vaivoista mitä voi tulla hoitamattomana ja nyt sitten lääkäri pääsikin ihan havainnollisesti näyttämään ja sain kurkistettua suuhun. Sinne ientaskuun oli kertynyt jo karvojakin, yök. Samalta seisomalta soitinkin Kek:iin Kuopioon mahdollista pikaista aikaa hampaiden kuvaukseen ja todennäköistä poistoa varten. Onnistui saada aika parin päivän päähän, onneksi. Sitten laitettiinkin Rickyyn jo herätepiikki ja kävin hakemassa Ralphin autosta seuraavaksi. Ralph haisteli ihan ihmeissään, kun Ricky vaan nukkui. No aika äkkiä saimme Rickyn hereille ja kävelykuntoiseksi. Ralph pääsi unille ja pikkasen jännitti etukäteen mitä siltä löytyisi. Kaikki oli onneksi kunnossa, yksi ien ehkä hiukan vetäytynyt, mutta ei sen kummempaa. Sovittiin ja suositeltiinkin, että vuoden välein voisi tehdä tarkastukse/puhdistukset varoajan puitteissa ja pitää kyllä nyt yrittää kiinnittää vielä enemmän huomiota hampaiden hoitoon. Kyllä nyt hampaat on niin puhtaat molemmilla.

Kuopiossa siis mentiin Kek:iin Rickyn kanssa tutkimuksiin. Päällisin päin ensin tutkittiin suu ja todettiin se heiluva hammas ainakin poistettavaksi ja sitten jo rauhoitettiin hampaiden röntgenkuvausta varten. Tässä vaiheessa sovimme, että tulen hakemaan parin tunnin päästä potilaan. Kerettiin käydä kaupoilla tässä välillä ja hiukka jännitti ja pelotti, että soiko puhelin jos jotain yllättävää tulisi leikkauksessa. Sovittuna aikana menimme hakemaan ja ihan nukuksissa oli Ricky vielä, ei sen kummempaa herätettä saanut. Hammaskartan sain mukaani, jossa oli, että oikealta hampaat P2 ja P3 oli poistettu ja P4:ssä oli kiillevauriota, ei muuta vikaa. Ricky virkistyi sen verran, että hoippuen käveli autolle. Ilta menikin rauhallisesti virotessa, nukuimme Rickyn kanssa kahdestaan eri huoneessa, että sai levätä rauhassa. Suussa oli sulavat ompeleet, mutta vähän vielä tihkutteli verta. Antibioottikuurin ja kipulääkityksen sai myös mukaansa. Ei ole tuntunut hampaiden poiston vaikuttaneen mitenkään oloon, aluksi piti toki pehmeää ruokaa syödä, mutta turvotettunahan meillä yleensä syödäänkin. Ensi päivistä asti on kanneskellut leluja entiseen malliin.

Kerkesimme ottaa haaveissa olleet syyskuvatkin ennen räntää ja lunta ja ennen kuin hienot lehtikasat haravoitiin pois. Ralph on niin hauska kuvattava (kuvia tuleekin paljon otettua), kun tykkää selvästi kuvauksesta, hyppii innosta kun näkee kameran. Sen omat poseeraukset toki tuottaa vähän ongelmia, kun kameraan katsotaan aina suoraan. 😉 Saas nähdä mitä saadaan aikaiseksi, kun mennään ammattikuvaajalle lähiaikoina kuvattavaksi.

BJ5A0294_

BJ5A0319-Edit

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s