Taipuilua Ralphin tapaan

Helteinen lauantaiaamu 26.7 valkeni jännittävissä tunnelmissa, Ralphin tuntien odotettavissa voi olla mitä vaan lisäjännitystä aiheuttavaa. Auton lämpömittari näytti matkalla 7 aikaan jo 22 astetta ja koe alkaisi puoli 10 aikoihin Nilsiän Lastukoskella. Koiran viilennys oli tarpeen, viilennysalustaa, viilennysmanttelia, kylmäkallet ja runsaasti vettä. Kokoontuminen oli kivan kesäkahvilan pihassa, aamukahvin ja puheiden jälkeen aloiteltiin arpomalla järjestys, kokeessa oli 8 koiraa ja Ralphin numeroksi tuli 4, toivoin itsekseni ettei olisi ensimmäinen eikä viimeinen. Seuraavaksi jatkettiin sosiaalisella käyttäytymisellä. Tuomari Jaana Heiskari kävi koirat läpi ja sitten kävelytti koirat vuorotellen jonossa olevien ohi katsoen miten reagoivat toisiinsa. Sitten autokaravaani lähti kohti hakualuetta. Ralphin vuoroa odotellessa kerettiin hyvin valmistautua ja tankata itsemme ennen omaa vuoroa. Kuumuus oli siinä hiekkatien varressa jo aika hirveää.

Meidät kutsuttiin metsään, jossa jo ampuja ja tuomari meitä odottelivatkin. Tuomari antoi luvan päästää koira vapaaksi. Alkuun Ralph ihmetteli miksi metsässä on muitakin ihmisiä ja haku oli suppeaa, mutta onneksi joku haju tuli nenään ja irtautui sen verran, että päästiin ampumaan. Laukaus oli se mitä Ralph tarvitsi ja haku pääsi alkamaan kunnolla. Ralphin kanssa ilmeisesti liikaa tehty töitä vaan riistan kanssa ja vähän noutajien tapaan, että riistaa alueelta myös tuodaan, joten tavallaan tyhjä metsä tuottaa ongelmia. Tämän hakuosuuden osalta jäi hienoinen epävarmuus riittääkö suoritus, kun alku meni huonosti, mutta loppua kohti parani. Sitten odoteltiinkin kaikkien suoritukset ja karavaani jatkoi matkaa toiseen paikkaan, mihin jäljet vedettiin.

Jäljestyksessä käytettiin fasaania jäljen päässä. Ralph lähti alkuun jäljellä etenemään varovasti ja kulmalle saavuttua rupesi vähän pyörimään, että mihin suuntaan pitäisi mennä. Sitten koiran olemuksesta näki, että nyt on riistan haju kunnolla nenässä kun kieputteli pusikon kohdalla, mutta sitten lähdettiin jatkamaan matkaa jäljen suuntaisesti vauhdikkaasti ja lintu löytyi. Jäljentekijä ja tuomari totesivatkin, että joku riistaeläin oli kulkenut siinä kieputuksen kohdalla jäljen yli ja vähän sotki jälkeä. Hyvillä mielin tältä osuudelta autolle ja me osuutemme suorittaneet päästiinkin jo lähtemään kokoontumispaikalle kahvilan pihaan odottelemaan seuraavaa uintiosuutta.

Uintipaikalle lähdettiin kävelemällä ja lähellä oli kiva hiekkaranta, joka hyvin piankin lähti syvenemään. Ralph haki riistakapulan hyvin ja palautti käteen asti. Uinti hyvin viilensi koiraa ja kun vielä laittoi viilennysmanttelin päälle ja peräluukun auki, onneksi peräkontissa on portti, niin pärjäsi hyvin autossa käydessämme syömässä. Ulkona tässä vaiheessa jo lähes 30 astetta.

Nyt alkoi päivän pahin nimittäin tulosten odottelu. Kuumuudesta huolimatta yhtä koiraa lukuunottamatta kaikki läpäisivät. Upeaa!

Ralphin arvostelu:
Sosiaalinen käyttäytyminen: Normaaliin tapaan suhtautuu muihin koiriin ja ihmisiin. Ralph-poika haistelee maata 🙂

Haku ja laukaus: Aluksi suppeahkoa maa-ilmavainuista etenemistä. Laukauksesta koira innostuu parempaan hakuun ja se oikeuttaa hyväksyttyyn suoritukseen.

Jäljestys: Maavainuista rauhallista etenemistä. Kulma aiheutti tarkistelun ja jäljestys tehostui mahdollisen riistalinnun hajusta.

Vesityö: Noutaa riistakapulan halukkaasti ja luovuttaa sen Helin käteen.

Tottelevaisuus: Ralph on tosi tottelevainen nuori mies.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma: Parin yhteistyö on ihailtavaa katsottavaa. Molemminpuolinen luottamus toimii.

Nyt yksi tavoite tälle vuodelle saavutettu ja viimeisen valiosertin metsästys alkaa.

20140727-104016-38416950.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s